Lineaire hypotheek of Annuiteitenhypotheek

lineaire hypotheek of annuiteitenhypotheek

Welke hypotheek past het beste bij jouw situatie? Een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek ? Voor beide hypotheekvormen geldt dat je de complete schuld bij een looptijd van 30 jaar afbetaald. Dat maakt dus geen verschil. Het grootste verschil tussen de twee zijn de netto kosten per maand. Een lineaire hypotheek is in het begin duurder en wordt per maand een stukje voordeliger en een annuïteitenhypotheek is daarentegen in de eerste periode mede door het belastingvoordeel van de hypotheekrente aftrek voordeliger, maar worden de netto lasten naar het einde van de looptijd hoger.

Wanneer een annuïteitenhypotheek?

Het is dus simpelweg kijken wat het beste bij je past. Ben je jong en alleenstaand of een jong stel en je staat aan het begin van je werk carrière is het logische wijs prettig om in de begin periode bij het kopen van je eerste huis wat meer te besteden te houden en past wellicht een annuïteitenhypotheek het beste bij jouw situatie.

Wanneer een lineaire hypotheek?

Als je voldoende inkomen hebt om bij de aanvang van je hypotheek een wat hoger maandbedrag te kunnen betalen is over de gehele looptijd een lineaire hypotheek voordeliger omdat je in totaliteit minder rente betaald voor deze hypotheekvorm. Een ander groot voordeel is dat als je wat ouder bent je tegen het einde van je werkzame periode lagere maandlasten hebt omdat het kosten deel van een lineaire hypotheek (de rente) tijdens de looptijd iedere maand wat lager wordt.

Combinatie van een lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Je kunt de beide hypotheek vormen ook combineren. Zo kun je bijvoorbeeld je huis kopen met een 30% lineaire hypotheek en 70% annuïteitenhypotheek. Door de twee te combineren kun je de voordelen van beide combineren (bij een annuïteitenhypotheek heb je weer iets meer hypotheekrente aftrek). Met een erkende hypotheekadviseur kun je samen uitzoeken wat het best past bij jou of jullie situatie.